Mainoksia

banner

Maitorauhaskasvaimet kissoilla ja koirilla

Tumor mammae eli maitorauhaskasvaimet ovat yleisiä niin koirilla kuin kissoilla. Maitorauhaskasvaimia todetaan vanhemmilla yksilöillä sekä leikatuilla että leikkaamattomilla. Maitorauhaskasvaimia todetaan vähemmän niillä lemmikeillä, jotka ovat sterilisoitu jo ennen ensimmäisiä juoksuja. Suomessa käytännössä näin tehdään harvoin.

Koirien maitorauhaskasvaimista arviolta puolet on pahanlaatuisia, sitä vastoin kissan maitorauhaskasvaimet ovat useimmiten pahanlaatuisia >90%.

Usein vastaanotolla lemmikin omistajilta on kuullut että lemmikille kannattaa teettää yhdet pennut, jotta jatko-ongelmilta maitorauhaskasvainten ja kohtutulehdusten suhteen säästyttäisiin. Tämä ei kuitenkaan pidä paikkaansa vaan kohtutulehdus ja maitorauhaskasvaimet voivat tulla myös tiineenä olleelle lemmikille.  

Maitorauhaskasvainten ennaltaehkäisyssä tärkeää on maitorauhasten säännöllinen tunnustelu. Keski-iän ylittäneen lemmikin maitorauhaset kannattaa tunnustella esimerkiksi kerran kuukaudessa ja olla yhteydessä eläinlääkäriin mikäli tuntee kasvaimia. Maitorauhaskasvaimet tuntuvat melko kovilta, aluksi ne usein ovat herneen kokoisia.

Maitorauhaskasvaimet kannattaa poistaa jo alkuvaiheessa, sillä osa maitorauhaskasvaimista on valitettavasti pahanlaatuisia, ja voivat lähettää etäpesäkkeitä etenkin keuhkoihin. Tämän vuoksi joskus päädytään myös rintaontelon röntgenkuvaukseen. Toisinaan vanhoilta lemmikeiltä otetaan myös verinäytteitä ennen leikkausta. Lemmikit toipuvat useimmiten leikkausesta melko pian, haavan paraneminen vie tavallisesti 10-12 vrk.