Mainoksia

banner

Lemmikkien hampaiden hoidosta

Lemmikkimme hampaat ovat valitettavan usein huonommassa kunnossa kuin omistajat arvaavatkaan. Erityisesti pienirotuisilla koirilla ja kissoilla alkaa vanhetessa kertyä runsaasti hammaskiveä. Hammaskivi näyttää usein harmaan-rusehtavalta ja peittää osan tai koko hampaan pinnan. Ikenet voivat olla punoittavat ja verestävät.

Lemmikin hampaiden kotihoitaminen ei yleensä ole aivan helppoa. Hampaat pitäisi harjata joka päivä. Lemmikit voivat pitää hampaiden hoidosta, mutta suuri osa ei voi sietää hampaiden harjaamista. Omistajasta voi tuntua, ettei hampaiden eteen voi tehdä mitään. Tällaisissa tapauksissa kannattaa hampaat tarkastuttaa säännöllisesti, ja tarvittaessa eläinlääkäri voi poistaa hammaskiven. Ainakin kannattaa pyytää eläinlääkäriä tarkastamaan hampaat aina koiraa tai kissaa rokotettaessa.

Hampaiden kunnon pysyminen hyvänä on tärkeä osa lemmikkien hyvinvointia. Hammaskivi aiheuttaa nimittäin ientulehdusta ja sitä kautta hampaan tukikudosten löystymistä. Seurauksena voi olla jopa hampaiden irtoaminen, mikä ei lemmikeillä ole ollenkaan harvinaista. Monet omistajat ovat pettyneet hammashoitoon. Lemmikkiä hakiessa eläinlääkäriltä hoidon jälkeen hampaita puuttuukin koko joukko. Mutta tähän kannattaa varautua. Heiluvat ja irtonaiset hampaat täytyy poistaa. Jos tällaiset pahasti tulehtuneet hampaat jätetään koiran tai kissan suuhun, voi seurauksena olla tulehduksen leviäminen muualle elimistöön kuten maksaan, munuaisiin tai sydämeen.

Hampaita kannattaakin siis hoitaa ajoissa. Hampaiden huonosta kunnosta voi kertoa hengityksen paha haju. Kannattaakin siis heti ottaa härkää sarvista ja katsoa lemmikin suuhun!