Mainoksia

banner

Katse lemmikin silmiin

 

Yllättävän monet lemmikit kärsivät silmätulehduksista. Tavallisin lienee tavallinen silmien sidekalvon tulehdus, joka on yleisintä pennuilla. Silmän sidekalvon tulehduksen tunnistat punoittavista luomista ja vaaleasta rähmästä, jota erittyy runsaasti. Silmät voivat myös ärsyttää lemmikkiä. Silmätulehduksesta kärsivä lemmikki on syytä viedä eläinlääkäriin.

Silmätulehdus voi liittyä virussairauteen. Kissoilla tämä on melko tavallista. Kissaa rokotettaessa kannattaa myös kissaflunssarokotteet pitää voimassa. Lemmikin allergia voi olla syynä toistuviin silmätulehduksiin.

 Silmiin osunut trauma voi aikaansaada silmätulehduksen. Tämän vuoksi on erittäin tärkeää varata aika eläinlääkäriin, mikäli epäilee silmän traumaa, tai silmästä valuu runsaasti kirkasta nestettä ja se on arka. Aikainen hoito näissä tapauksissa on kaiken A ja O.

 Silmien tulehdukseen voi vaikuttaa myös silmien muoto, liian ”löysä” alaluomi kerää eritettä, joka voi aikaansaada silmien sidekalvon tulehduksen. Silmien erilaisen ulkomuodon vuoksi toiset rodut ovat alttiimpia silmätulehduksille. Silmien ylimääräiset ripset voivat altistaa silmätulehduksille, samoin luomien pienet uudismuodostumat. Pienillä koiraroduilla erittyvä runsas kyynelneste ei oikeastaan ole merkki silmätulehduksesta vaan ahtaista kyynelkanavista.

 Silmätulehdus hoidetaan tavallisimmin antibioottia sisältävällä tipalla tai voiteella. Silmätulehduksen syy on aina selvitettävä, sillä myös muut hoidot voivat olla tarpeen.