Mainoksia

banner

Ristisiteen repeämä yleinen vaiva koirilla

Ristiside on tärkeä rakenne koiran polvessa ja ilman ristisidettä koiran niveleen tulee löysyyttä, joka ajan mittaan aiheuttaisi nivelrikkoa. Ristiside on myös herkkä vaurioille ja polven ristisiteen ongelmat ovatkin yksi yleisimpiä koiran polvivammojen syitä. Ristisiteeseen kohdistuu myös melko paljon painetta, etenkin jos koira on ylipainoinen.

Ristisiteen revetessä voi koira alkaa akuutisti ontumaan toista takajalkaa. Vaurio on yleensä toispuoleinen, tosin myös molemminpuolinen ristisiteen repeämä on mahdollinen, joskin melko harvinainen. Joskus ontuminen alkaa vähitellen. Tyypillistä on ettei jalka ole kovin kipeä ja kipu ja ontuma voi hävitä joksikin aikaa pois. Ontuma kuitenkin useimmiten palaa, etenkin jos koira on yli 10 kg painoinen. Tämä johtuu siitä, että epästabiiliin niveleen alkaa kehittyä nivelrikkoa.


Ristisiteen repeämän korjaus on aina kirurginen. Kirurgia on aina suositeltavaa, vaikka pienet koirat pärjäävät tilan kanssa paremmin. Yksi syy tähän on se, että useissa tapauksissa (yli 40%:ssa tapauksia) myös toisen jalan ristiside vaurioituu myöhemmin. Kahdella vaurioituneella takajalalla koira ei sitten enää pärjääkään ja kirurginen korjaaminen hankaloituu. Leikkaustapoja ristisiteen korjaukselle on monia.

Ristisiteen repeämän ennaltaehkäisyssä on erityisen tärkeää lemmikin painosta huolehtiminen.