Mainoksia

banner

Nivelrikko on koiralla yleinen vaiva

Nivelrikko on nivelen krooninen tulehdustila. Nivelrikko on koirilla yllättävänkin yleistä ja varhaisella hoidon aloittamisella saadaan parempia hoitotuloksia. Oireita ovat jäykkä liikkuminen ja ontuminen. Koiran voi olla vaikea kiivetä portaita tai esimerkiksi hypätä autoon. Makuulta nouseminen voi olla hidasta ja levon jälkeen koira liikkuu jäykästi.

Nivelrikossa niveleen kehittyy rustovaurioita. Nivelrikkoa esiintyy esimerkiksi lonkka- ja kyynärnivelissä. Nivelrikkoa ei voida täysin parantaa, mutta sen kehitystä voidaan hidastaa. Nivelrikko aiheuttaa koiralle kipuja, joten eläinlääkärin määräämät kipulääkkeet ovat olennainen osa hoitoa. Myös lemmikin muuhun terveyteen on kiinnitettävä huomiota, esimerkiksi lihava koira on syytä laittaa laihdutuskuurille. Liikunta on hyvä asia nivelille, mutta nivelrikkoisen koiran kanssa lenkit tulisi pitää sopivan pituisina. Lenkin pituus on liian pitkä, jos koira ei seuraavana päivänä tahdo jaksaa liikkua entiseen tapaan. Monesti säännöllinen lyhyt lenkki on parempi kuin kerralla tapahtuva pitkäkestoinen liikunta. Nivelrikkoa sairastavalle koiralle määrätään usein myös nivelrustoa tukevia ravintolisävalmisteita. Myös akupunktiota käytetään koiran nivelrikosta aiheutuvien kipujen lievitykseen. Koiran nivelrikon hoito suunnitellaan tapauskohtaisesti eläinlääkärin kanssa.