Mainoksia

banner

Kissan lisääntyminen

Narttukissa saavuttaa sukukypsyyden 6-12 kk:n ikäisenä. Sukukypsyyden saavuttamiseen vaikuttavat kasvunopeus, rotu ja parittelukausi. Parittelukausi on aika, jolloin kissa tulee kiimaan. Suomessa tämä aika on maaliskuusta syyskuuhun. Sukukypsyyden saavutettuaan narttukissat tulevat kiimaan.

Kiima

Narttukissalla on kiima useita kertoja parittelukauden aikana. Kissan kiimassa on neljä vaihetta: esikiima, varsinainen kiima, jälkikiima ja kiimojen välinen aika. Esikiimaan ei liity mitään erityisiä oireita, se kestää muutaman päivän. Varsinaisessa kiimassa nartun käytös muuttuu. Kissa on selkä köyryssä, ja kääntää häntäänsä sivulle. Ruokahalu saattaa heiketä. Varsinaisen kiiman pituus vaihtelee muutamasta päivästä kahteen viikkoon. Jos narttu tulee tiineeksi, loppuu kiima parissa päivässä. Kiimojen välinen aika on 2-4 viikkoa. Nartun munasolu irtoaa paritellessa. Jos munasolu on irronnut, mutta kissa ei ole tullut tiineeksi, voi kiimojen välinen aika kestää pitempään, ja kissa voi tulla valeraskaaksi.

Kohtutulehdus

Kohtutulehdus on vakava tila, jonka narttukissa voi saada kiiman jälkeen. Jos kissasi on apaattinen, janoinen, virtsaa paljon, on kuumeinen, tai jos kissallasi on epätavallista emätinvuotoa, ota heti yhteys eläinlääkäriin.

Parittelu

Kissan parittelu on nopea tapahtuma ja toistuu useamman kerran. Uros tarttuu narttukissaa niskasta ja parittelun jälkeen siirtyy pois nartun luota.

Tiineys

Kissan tiineys kestää noin 65 päivää. Noin 40 päivän jälkeen alkaa vatsanseutu kasvaa ja nisät suurentuvat. Jos tiineellä kissalla on kohtutulehduksen oireita tai tummaa pahanhajuista emätinvuotoa, vie se heti eläinlääkäriin.

Synnytys

Kissan synnytys on vaikeasti ennakoitavissa. Kissa on hyvä pitää sisällä, jos tiedät laskettujen päivien olevan lähellä. Kissalle kannattaa varata suojaisa paikka synnytystä varten. Synnytys jaetaan kolmeen vaiheeseen: avautumisvaihe, työntövaihe ja jälkeisvaihe. Avautumisvaiheessa kohdunkaula avautuu ja ensimmäiset supistukset alkavat. Työntövaiheessa sikiö tulee näkyviin ja työntyy ulos. Sikiö tulee ulos kalvopussin ympäröimänä, jonka emo repii rikki ja nuolee tämän jälkeen pentua. Jälkeisvaiheessa tulevat jälkeiset, toisinsanoen istukka, ulos. Avautumisvaihe tapahtuu vain kerran, mutta työntö- ja jälkeisvaiheet vuorottelevat. Narttu syö usein jälkeiset.