Mainoksia

banner

Lemmikkivanhuksen kanssa syytä varautua eläinlääkärikäynteihin

Koiran tai kissan vanhetessa alkavat myös vanhuudenvaivat yleistyä. Lemmikin omistajan on syytä varautua tiheneviin eläinlääkärikäynteihin. Varmuudessa vara parempi- sanonta on vanhenevan lemmikin osalta hyvä, sillä liian tiheä lemmikin kunnon tarkastuttaminen eläinlääkärillä on parempi kuin liian harvoin tehty terveystarkastus. Useammin tarkastetun lemmikin piilevät sairaudet pystytään diagnosoimaan ja hoitamaan tehokkaammin kuin jos hoidossa on viivytelty.

Yhä useammin vanheneville lemmikeille tehdään säännöllistä terveydenhuoltoa, joka olisi toivottava suuntaus myös tulevaisuudessa. Säännölliseen terveydenhuoltoon kuuluu esimerkiksi lemmikin yleistilan tarkastaminen ja sydänäänien kuuntelu, mahdollinen hammashuolto ja tarvittaessa myös verinäytteiden otto.

Vanhetessa elimistön aineenvaihdunta hidastuu ja puolustuskyky laskee. Aineenvaihdunnan laskiessa jotkin lemmikit lihovat herkemmin. Immuunipuolustuksen heiketessä on lemmikki alttiimpi erilaisille sairauksille. Tyypillisiä vanhenevan lemmikin sairauksia ovat hammasvaivat, nivelrikko, kasvainsairaudet ja sydämen vajaatoiminta. Myös tartunta- ja tulehdussairauksia esiintyy enemmän. Lisäksi vanhojen kissojen yleisiä sairauksia ovat munuaisten vajaatoiminta sekä kilpirauhasen liikatoiminta.

Omistaja saattaa jättää kokonaan eläinlääkärikäynnit väliin, koska lemmikki on jo vuosia ollut terve. Kuitenkin lemmikin vanhetessa eläinlääkärillä käyntiä tulisi pikemminkin lisätä sairauksien etenemisen ennaltaehkäisemiseksi. Ulkopuolisen tahon on helpompi arvioida lemmikin kuntoa ja ehdottaa jatkotoimenpiteitä lemmikin hyvinvoinnin takaamiseksi. Omistajan ollessa lemmikin kanssa kotona päivittäin, voi olla vaikea huomata lemmikin huonontuvaa kuntoa.