Mainoksia

banner

Nenäpunkki on monen koiran vaiva

Nenäpunkki on melko tavallinen koiran vaiva. Nenäpunkki elää koiran nenäontelossa ja tartunnan koira saa toiselta koiralta. Nenäpunkki ei tartu muihin eläimiin kuten kissoihin eikä se tartu ihmiseen. Nenäpunkki on aivan mikroskooppisen pieni punkki.

 Nenäpunkki voi aiheuttaa aivastelua, kirkasta nenävuotoa, niiskutusta ja niin sanottua reverze sneezing –ilmiötä, jossa koira ikään kuin vetää henkeä sisäänpäin. Reverze sneezing –kohtaus voi olla rajunkin oloinen, koiralta voi mennä jalat alta. Omistajasta voi tuntua siltä, ettei koira saa henkeä. Nenäpunkkien ollessa kyseessä tällainen kohtaus ei kuitenkaan ole vaarallinen. Nenäpunkin aiheuttamat oireet ovat hyvin koirakohtaisia. Monelle koiralle nenäpunkki ei aiheuta mitään oireita ja siksi tartunta leviääkin tehokkaasti juuri koirien välisessä kontaktissa.

 Usein kysytään nenäpunkin vaikutuksia koiran hajuaistiin. Mitään tieteellistä näyttöä en ole löytänyt aiheesta, mutta ainakin metsästyskoirien omistajat kertovat sillä olevan koiran hajuaistiin heikentävää vaikutusta.

 Nenäpunkki ei ole vaarallinen, mutta vaiva on kiusallinen ja koira saa tartunnan helposti uudestaan.

Nenäpunkin häädössä auttaa eläinlääkäri. Nenäpunkin häätöön on olemassa reseptivalmisteita.