Mainoksia

banner

Virtsan pidätyskyvyttömyys, ”tiputtelu”

Virtsan tiputtelu on melko yleinen vaiva koirilla. Vaivan syitä selvitettäessä on tiedettävä seuraavat seikat:

  1. onko kyseessä nuori vai vanhempi koira
  2. uros vai narttu
  3. onko koira steriloitu tai kastroitu ja mikäli on, niin minkä ikäisenä.
  4. milloin vaiva on alkanut ja miten pitkään se on jatkunut
  5. syökö koira normaalisti, onko juominen lisääntynyt, jaksaako koira lenkkeillä normaalisti?
  6. ruumiinlämmön voi myös mitata

Ihan pentukoirat pissailevat normaalistikin sisälle. Kaikki koirat eivät pysty oppimaan sisäsiisteiksi alle puolivuotiaina. Terveet kastroimattomat uroskoirat yleensä virtsaavat tiheästi eli ”merkkailevat” reviiriään. Jotkut nuoret koirat voivat innostuessaan päästää ”hätäpissoja” ja tämä on yleensä vaaratonta. Nuorilla koirilla eräs, joskin harvinainen syy, virtsan tiputteluun ovat synnynnäiset virtsateiden epämuodostumat.

Yleinen syy tihentyneeseen pissaamiseen on virtsarakon tulehdukset. Tällöin koira pissailee usein pieniä, mahdollisesti verisiä lätäköitä, ja saattaa vikistä tai valittaa pissatessaan. Vanhemmilla, leikkaamattomilla uroskoirilla vaivaan saattaa liittyä myös eturauhasen tulehdus tai liikakasvu. Virtsarakon ja eturauhasen tulehdukset vaativat aina eläinlääkärin hoitoa.

Vanhemmilla steriloiduilla ja kastroiduilla koirilla virtsan pidätyskyvyttömyyden taustalta saattaa löytyä hormoniperäiset syyt. Tällainen potilas tyypillisesti pissailee alleen nukkuessaan tai ollessaan levossa. Vaiva on yleensä hoidettavissa lääkityksellä.

Kivet virtsarakossa tai virtsateissä saattavat myös aiheuttaa erityisesti verisen virtsan tiputtelua. Harvinaisempia syitä virtsan tiputteluun ovat kasvaimet virtsateissä ja hermostoperäiset syyt.

Sairaudet, joiden oireena on lisääntynyt juominen ja virtsaaminen (esim. sokeritauti, munuaisten vajaatoiminta, elimistön tulehdukset ja kasvaimet) voivat myös ilmetä lätäköinä sisätiloissa.

Käytösperäiset syyt voivat myös olla eräänä syynä sisälle virtsaamiseen, koirat saattavat oirehtia eroahdistustaan pissailemalla sisälle omistajan lähdettyä. Eräät koirarodut myös oppivat muita huonommin sisäsiisteiksi.

Syy koiran virtsan tiputteluun tulisi selvittää mahdollisimman pian; tulehdusta epäiltäessä 1-2 vrk sisällä, muutoin n. viikon sisällä.

 Jutun kirjoittanut: eläinlääketieteen lisensiaatti Johanna Sulonen