Mainoksia

banner

Ripulointi

Ripulin syynä voi olla sopimaton ruoka, virus tai äkillinen ruokavalion muutos. Ripulin tarkoitus on viedä sopimattomat aineet pois elimistöstä. Ripulisen vatsa on kipeä.

Ripulin hoito

Ripuloiva koira on syytä lyhyelle paastolle esimerkiksi 12 h ajaksi. Paaston jälkeen ruokinnan tulisi olla kevyttä. Aluksi koiralle voi tarjota pelkkää riisin keitinlientä. Jos ripuli on kurissa voi koiralle tämän jälkeen antaa riisiä pieninä annoksina. Vähitellen riisiin voi lisätä keitettyä kalaa esim. seitä. Seokseen voi sekoittaa myös hieman raejuustoa. Seosta tulisi antaa neljänä pienenä annoksena ja lopulta niin, että koira saa seosta normaalin ruoan päiväannoksen verran. Kun tämä pysyy koiran sisällä, voi ryhtyä vähitellen siirtymään takaisin normaaliin ruokaan. Ensin voi lisätä ¼ tavallista ruokaa riisi-kala-seokseen. Ruokavalion tulisi olla ennallaan 4-5 päivän kuluttua.
Koska ripulissa elimistön neste- ja suolatasapaino järkkyy, on syytä huolehtia niiden ennalleenpalautumisesta. Juomaveteen voi sekoittaa tähän vartavasten tarkoitettua elektrolyyttivalmistetta. Koiran nesteentarve on noin 0.5 dl/kg/vrk.

Apteekista ja eläinlääkäriasemilta saatte myös ripulin hoitoon tarkoitettuja itsehoitovalmisteita.

Koska on syytä huolestua

Jos ripuli on vakava ja se jatkuu yli vuorokauden tai jos ripulissa on verta tai eläimellä on kuume, on syytä kääntyä eläinlääkärin puoleen.