Mainoksia

banner

Nivelten sijoiltaanmenot

Koirilla nivelen sijoiltaanmenot ovat melko yleisiä vaivoja. Tavallisin sijoiltaanmeno on lonkan sijoiltaanmeno eli lonkkaluksaatio. Myös polven sijoiltaanmeno on tavallista etenkin pienikokoisten rotujen edustajilla. Myös muut nivelet voivat mennä sijoiltaan.

Nivelen sijoiltaanmeno oireilee ontumisella. Ontuman aste vaihtelee lievästä vakavaan. Jalka voi olla turvonnut ja kipeä. Nivelen sijoiltaanmeno voi vaikuttaa jalan asentoon. Jos epäilet koirallasi nivelen sijoiltaanmenoa, ota heti yhteyttä eläinlääkäriin.

Lonkan mennessä sijoiltaan jalka voi olla omituisessa asennossa ulospäin kääntyneenä ja vaikuttaa lyhyemmältä. Lonkkaluksaatio voidaan diagnosoida röntgenkuvasta. Hoito on tapauskohtainen. Osa koirista selviää lonkan paikalleenasettamisen jälkeen siteen ja levon avulla. Hankalimmissa tapauksissa tarvitaan kirurgiaa. Kirurgiseen korjaukseen on useita menetelmiä ja ortopedi valitsee tapaukseen parhaiten soveltuvan vaihtoehdon.

Polven sijoiltaanmeno eli patellaluksaatio oireilee jalan ontumisella, joka voi olla ajoittaista. Eläinlääkäri voi todeta polven sijoiltaanmenon tunnustelemalla. Tähän useimmiten tarvitaan potilaan rauhoittamista tutkimusta varten. Kaikkia polven sijoiltaanmenoja ei heti korjata kirurgisesti, koska patellaluksaatioita on eri asteisia. Ortopedi arvioi kirurgian tarpeen ja tekniikan.