Mainoksia

banner

Haiman vajaatoiminta eli EPI

Yksi haiman tärkeistä tehtävistä on erittää ruoansulatusentsyymejä, joita tarvitaan ravinnon pilkkomisessa. Ilman haimaa ruoan hyväksikäyttö elimistön ravinnonlähteenä estyy. Haiman vajaatoiminnassa on haiman ruoansulatuksesta vastaava osa on surkastunut. Tästä johtuvat haiman vajaatoiminnan aiheuttamat ruoansulatuskanavan oireet. Tyypillisesti haiman vajaatoimintaa sairastava koira syö runsaasti, mutta laihtuu siitä huolimatta. Koiralla voi olla ripulointia. Ulosteen väri voi olla normaalia vaaleampaa ja koiralla voi olla ilmavaivoja. Tästä on kuitenkin poikkeuksia, kaikilla koirilla oireet eivät ole näin selkeät. Oireiden voimakkuus riippuu myös vajaatoiminnan asteesta.

 Haiman vajaatoimintaan sairastuu yleensä nuori koira. Joillain roduilla haiman vajaatoimintaa on toisia rotuja enemmän (saksanpaimenkoira, collie). Tämän vuoksi tautia olevan pidetään perinnöllisenä. Myös haimatulehdus voi johtaa vajaatoimintaan.

 Haiman toimintaa voidaan selvittää verinäytteiden avulla. Haiman vajaatoimintaan hoitona käytetään entsyymivalmistetta, joka tulee lisätä ruokinnan yhteydessä. Myös raakaa sian haimaa voidaan käyttää ruokintalisänä. Puutosta voi esiintyä B12-vitamiinista, joten B-vitamiinilisä on tarpeen. Antibioottikuureja voidaan tarvita suoliston bakteeriylikasvun vuoksi. Ennuste on hoidon aloittamisen jälkeen yleensä hyvä.