Mainoksia

banner

Valeraskaus

Nartun valeraskaus

Valeraskaus on koiralle normaali ilmiö. Käyttäytyminen on peräisin sudelta. Susilaumassa vain johtava naaras synnyttää pentuja, muut naaraat ovat valeraskaana jo hoitavat yhdessä pentuja johtajanaaraan kanssa. Nartun valeraskauden oireet kestävät noin 2-3 viikkoa, ja ne ajoittuvat kiiman jälkeen. Varsinaisesta kiimasta (ajasta kun narttu sallisi uroksen astua) valeraskauden alkuun on vielä n. 8 viikkoa. Käyttäytyminen on peräisin sudelta. Susilaumassa vain johtava naaras synnyttää pentuja, muut naaraat ovat valeraskaana jo hoitavat yhdessä pentuja johtajanaaraan kanssa. Yleensä nartun valeraskaus ei vaadi minkäänlaista hoitoa. Muutama asia kannattaa kuitenkin ottaa huomioon.

Oireet

Nartun maitorauhaset turpoavat ja nisistä voi valua maitoa. Narttu alkaa rakentaa pesää, johon se kerää "pentuja", tavallisimmin pehmoisia leluja. Pentuja hoidetaan huolella. Joskus narttu voi olla ruokahaluton ja alakuloinen, jopa oksentelu saattaa liittyä valeraskauteen. Koira saattaa myös olla ärtynyt.

Hoito-ohjeita

Nartun huomiota olisi kiinnitettävä pois pesästä. "Pennut" on syytä kerätä pois ja laittaa ne nartun ulottumattomiin. Myös pesänrakennusaineet (peitot,vaatteet) on syytä pistää piiloon. Nisiä ei tulisi kosketella, se vain pitää yllä maidoneritystä. Koiraa tulisi myös kieltää nuolemasta nisiään. Jos koira on todella ärtynyt ja puolustaa pesäänsä raivoisasti, voi kokeilla hormonihoitoa. Tällöin on varattava aika eläinlääkäriltä. Lopullisesti valeraskaudesta pääsee eroon steriloinnin avulla. Tällöin nartulta poistetaan munasarjat ja kohtu, eikä narttu voi enää saada pentuja.