Mainoksia

banner

Narttukoiran sterilisaatio, "leikkauttaminen"

Sterilisaatiossa narttukoiralta poistetaan kohtu ja munasarjat. Tämän jälkeen koira ei voi saada jälkeläisiä. Narttukoira voidaan leikata 8 kk iästä alkaen.

Sterilisaatio on kirurginen toimenpide, joten sitä varten koiraa tulee paastottaa, jottei koira oksenna rauhoitusvaiheessa. Koiralle ei anneta ruokaa sterilisaatiota edeltävästä illasta lähtien, vettä saa olla tarjolla. Sterilisaation jälkeen noudatetaan leikkauspotilaan jatkohoito-ohjeita. Sterilisaation jälkeen omistajan olisi syytä olla kotona ainakin ensimmäisen vuorokauden ajan koiran voinnin tarkkailemiseksi. Kuten kaikissa kirurgisissa operaatioissa, myös sterilisaatiossa on komplikaatioiden mahdollisuus.

Vaikuttaako narttukoiran sterilisoiminen koiran terveyteen?

Sterilisaatiolla on positiivisia vaikutuksia lemmikin terveyteen. Märkäkohtua ei esiinny leikatuilla lemmikeillä. Mikäli koira sterilisoidaan ennen ensimmäistä kiimaa, riski sairastua maitorauhasen kasvaimiin pienenee.

Pitääkö narttukoiralla teettää pennut ennen leikkauttamista?

Mikäli narttukoiraa ei aiota pitää jalostustarkoituksessa, ei pentujen teettämisestä ennen sterilisaatiota ole narttukoiralle hyötyä. Narttukoira ei ole sen terveempi teetettiin pennut tai ei. 

Tuleeko lemmikistä lihava?

Sterilisaatio voi vaikuttaa lemmikin aineenvaihduntaan siten, että lemmikki lihoo aiempaa helpommin. Sterilisoidun lemmikin ruokavalioon tulee kiinnittää enemmän huomiota, mikäli lemmikki alkaa lihota.