Mainoksia

banner

Leikkauspotilaan jatko hoito-ohjeita

Tässä ohjeita leikkauksesta toipuvalle lemmikillesi. Eläinlääkärisi voi antaa myös yksilöllisempiä ohjeita.

 
Heräävä potilas

 
Nukutuksesta toipuva potilas tulee laittaa kotona lämpimään ja vedottomaan paikkaan heräämään, sillä nukutetun potilaan ruumiin lämpötila laskee helposti. Lemmikkiä ei saa laittaa myöskään liian kuumaan paikkaan, vaan huoneenlämpö + peitto päälle on riittävä. Ruokaa ja juomaa ei tule tarjota ennen kuin lemmikki on täysin herännyt rauhoituksesta. Heräämisaika vaihtelee runsaasti, sillä jokainen eläin on yksilöllinen. Heräämisaika voi vaihdella jopa 1-8h yksilöstä riippuen. Lemmikki asetetaan kyljelleen heräämään lattiatasolle ja kaula ja hengitystiet pidetään suorana.  Tulee huolehtia, ettei nukutuksesta toipuva pääse loukkaamaan itseään esimerkiksi portaikkoon. Heräävä lemmikki ei aina pysty pidättämään tarpeitaan, joten kannattaa valita helposti puhtaana pidettävä alusta.

 
Leikkaushaava

 
Eläin ei saa vaurioittaa leikkaushaavaa. Tämä tapahtuu helpoiten käyttämällä kauluria. Kaulurin voi kiinnittää lemmikin kaulapantaan. Kauluri ei saa olla niin tiukka että lemmikillä olisi vaikea hengittää, muttei myöskään niin löysä että tassu mahtuisi väliin. Tavallisimmin kauluria pidetään tikkien poistoon asti. Mikäli kyseessä ovat sulavat tikit, joita ei tarvitse poistaa, käytetään kauluria 10-12 vrk ajan. Leikkaushaavaa tulee tarkkailla päivittäin. Leikkaushaavaa ei tarvitse puhdistaa, mikäli haava on puhdas ja kuiva. Pieni määrä veren värjäämää eritettä (kudosnestettä) on normaalia. Mikäli haavasta vuotaa runsaasti verta, märkää tai haava näyttää turvonneelta tai tulehtuneelta, olkaa yhteydessä eläinlääkäriin. Haavaan laitetaan tavallisimmin leikkauksen yhteydessä liimaside, joka voidaan poistaa yleensä jo seuraavana päivänä. Tämä auttaa estämään leikkaushaavan likaantumista. Haavan likaantumista on hyvä välttää tikkien poistoon asti, esim. sadesäällä ei tule ulkoiluttaa tai voi käyttää suojapukua. Mikäli haava kaikesta huolimatta likaantuu, voidaan sitä huuhdella kevyesti suihkuttamalla ja puhdistaa käyttämällä laimennettua jodipitoista antiseptia (apteekista ilman reseptiä). Antisepti laimennetaan kraanaveteen 1 osa jodipitoista antiseptia: 10 osaa vettä.

 
Seuranta

 
Potilaan vointia on syytä tarkkailla päivittäin. Seuratkaa että lemmikki virtsaa ja ulostaa normaalisti. Myös lemmikin syömistä ja juomista tarkkaillaan.  Äkillisiä liikkeitä tulee välttää kahden viikon ajan leikkauksesta.

 
Potilaan lääkitys

 
Mikäli lemmikille on määrätty lääkitys, antakaa kuuri tunnollisesti loppuun asti vaikka oireet helpottaisivatkin ennen kuurin loppua. Kuurin kesken jättäminen voi johtaa lemmikin sairastumiseen. Ota yhteyttä eläinlääkäriisi mikäli lemmikki oksentaa tai ripuloi lääkekuurin aikana.