Mainoksia

banner

Korvien hoito

KOIRAN KORVIEN HOITO

Koirien korvat tuntuvat olevan melko herkkiä kaikenlaisille vaivoille ja erilaiset korvatulehdukset ovat yleisimpiä syitä eläinlääkärillä käyntiin. Varsinkin luppakorvaiset rodut ovat herkkiä korvien tulehtumiselle, joten niillä on syytä kiinnittää huomiota korvien hoitoon.

Korvien puhdistus

Korvat voi puhdistaa puhdistusaineen kanssa. Puhdistusainetta kaadetaan koiran korvakäytävään pieni määrä. Koira ei yleensä pidä tästä. Puhdistusainetta laittaessa kannattaa ottaa rauhallinen, mutta varma ote koirasta. Puhdistusaineen laiton jälkeen koira ravistelee päätään, joka irrottaa likaa. Lian irrottamisessa voi auttaa pumpulilla. Pumpulia voi käyttää ilman puhdistusainetta tai puhdistusainetta voi kostuttaa pumpuliin. Koirille, jotka inhoavat puhdistusaineen laittoa, kannattaa kokeilla edellämainittua. On hyvä pitää mielessä, etteivät kaikki puhdistusaineet sovellu tulehtuneiden korvien hoitoon.

Puhdistettaessa koiran korvia on syytä olla varovainen. Liika korvien ronkkiminen voi olla vaan pahasta. Liian syvälle korvakäytävään ei ole syytä työntää pumpulia, lika vaan ahtautuu tiukemmin korvakäytävään.

Korvat tuntuvat vaivaavan koiraa

Koira rapsuttaa korviaan ja ravistelee päätään. Syitä voi olla monia. Koiran korvat voivat olla tulehtuneet tai sillä voi olla korvapunkki. Allergiat saattavat aiheuttaa korvatulehdusta. Korvien rapsuttelu johtaa korvien pahempaan ärtymiseen.

Korvatulehdus

Korvatulehdus on yleinen koirien sairaus. Kutina, paha haju, punoitus ja korvien likaisuus ovat merkkejä korvatulehduksesta. Korvatulehdusta aiheuttavat bakteerit, sienet ja korvapunkit. Luppakorvaisille koirille, joilla on pitkät korvalehdet, kehittyy muita koiria helpommin korvatulehdus. Tulehtuneet korvat ovat punoittavat ja arat. Raapiminen saattaa johtaa siihen, että korvien sisäpinnalta löytyy rupia. Jos koirasi korvat ovat tulehtuneet, hoidossa auttaa eläinlääkäri.

Allergian yksi oire voi olla korvatulehdus. Tulehtuneet korvat saattavat olla myös paksuuntuneet. Jos tulehdus ei hoidosta huolimatta mene ohi, kannattaa kiinnittää huomiota koiran ruokavalioon. Koira voi olla allerginen myös hengitysilman mukana tuleville allergeeneille.

Korvapunkki

Joskus koira voi saada korvapunkkeja korvakäytäväänsä. Koiralla tämä on kuitenkin huomattavasti kissoja harvinaisempaa. Korvapunkit ovat ulkoloisia ja niistä eroon auttaa eläinlääkäri. Punkit saavat aikaan kuivaa, murenevaa, punertavanruskeaa mönjää, joka näyttää kahvinporoilta.

Korvapunkin ehkäisy

Korvapunkin ehkäisyssä auttaa säännöllinen korvien puhdistus, jolloin korvapunkit eivät ehdi vallata koiran ulkokorvaa. Korvan puhdistusta varten on markkinoilla erilaisia valmisteita.

Kuinka ehkäisen korvatulehdusta?

Korvien säännöllinen puhdistaminen on hyvä ehkäisykeino korvatulehdusta vastaan. Liassa viihtyvistä pöpöistä suurin osa saadaan pois. Koirat, jotka pitävät kovin paljon uimisesta, ovat kesällä alttiimpia korvatulehdukselle. Korvat on syytä kuivata huolellisesti uinnin jälkeen.