Mainoksia

banner

Koiran pelkotilat, paukkuarkuus ja eroahdistus

Koiralla voi olla pelkoja aivan kuten meillä ihmisilläkin. Mikäli asia ei tunnu itsestään ratkeavan, olisi koiran pelkoihin puututtava mahdollisimman aikaisessa vaiheessa, jotta päästään parhaisiin tuloksiin. Nuoren koiran kouluttaminen on helpompaa kuin vanhan, mutta kyllä vanhakin koira voi oppia uutta.   

 Paukkuarkuus

 Koirat voivat olla paukkuarkoja eli pelkäävät äkillisiä paukahtavia ääniä, kuten ukkosta tai ilotulitusta. Joillain yksilöillä tämä voi olla hyvin voimakas pelkotila, ja silloin on omistajan autettava koiraa. Akuutissa tilanteessa ensisijainen ratkaisu on viedä koira pois äänilähteeltä. Pitkäaikaisempia tuloksia saavutetaan jos koiraa koulutetaan tottumaan ääniin, eli koiralle annetaan ns. ääniterapiaa. Ääniterapia on yksilöllistä, joten siihen on syytä varata runsaasti aikaa, viikkoja –kuukausia. Apua voi löytyä myös koiraa tyynnyttäviä feromoneja sisältävistä valmisteista, joita on reseptivapaasti kaupan. Yleensä valmisteita käytetään yhdessä ääniterapian kanssa. Voimakkaan pelkotilan ollessa kyseessä on viisainta kääntyä eläinlääkärin puoleen, joskus voidaan joutua turvautumaan lääkitykseen, joskaan lääkeaineet eivät kuitenkaan ole ensisijainen ratkaisu koiran pelkoihin.

 Eroahdistus

 Jotkin koirat taasen ikävöivät omistajaansa kun tämä poistuu kotoa. Ikävöinti voi ilmetä erilaisina käytöshäiriöinä, kuten haukkumisena, ulvomisena, tuhoamisena tai tarpeitten tekemisenä sisätiloihin. Eroahdistuksesta kärsivää koiraa tulee kouluttaa sekä arkipäiväisessä elämässä että perustottelevaisuutta. Apua koulutukseen voi kysyä esimerkiksi ongelmakoirakouluttajilta, tai lainata aiheeseen liittyvää kirjallisuutta. Eläinlääkärinapua voidaan myös tarvita, ja joskus päädytään myös lääkitykseen. Ensisijaisesti tulee koiraa kuitenkin kouluttaa.