Mainoksia

banner

Hammashoito

KOIRAN SUUHYGIENIA

Koiralle hampaat ovat erityisen tärkeä kapistus. Koiran hampaista on syytä pitää hyvää huolta. Koirien hammaskivi on erittäin yleinen ongelma ja vaivaa etenkin pieniä rotuja.

Hampaat on pidettävä puhtaina

Hammaskiveä voi ehkäistä monin keinoin. Koirille on myytävänä hammasharjoja ja mukavan makuisia hammastahnoja. Koira täytyy totuttaa hammasharjaan. Tämä tapahtuu harjaamalla vain vähän kerrallaan ja palkitsemalla koira harjauksen jälkeen. Jos koira ei tunnu välittävän hammasharjasta, pureksii sitä vimmatusti, eikä harjaamisesta tule mitään, omistaja voi kokeilla sormiharjaa, joka on erityisesti lemmikeille valmistettu. Myös karkealla kankaalla voi hangata hampaita. Hampaat tulisi puhdistaa poskenpuoleiselta pinnalta, sillä sinne hammaskiveä tulee helpoiten. Takahampaat on syytä käydä läpi huolella. Koira tulisi totuttaa hampaiden käsittelyyn jo pentuna. Hammaskiveä saavan koiran hampaat tulisi harjata päivittäin.

Yksi helppo ja melko tehokas vaihtoehto on antaa koiralle säännöllisesti puruluu. Markkinoilla on myös ruokaa, joka on kehitetty hammaskiveä vastaan. Ruokaa on saatavilla vain eläinlääkärin vastaanotoilta. Juttele vaihtoehdosta eläinlääkärisi kanssa.

Hammaskivi

Hammaskiveä kehittyy erityisesti vanheneville koirille. Ne hampaat, jotka nuorena vielä kiiltelivät hohtavan valkoisina, ovat nyt ikenen läheltä kellertävät. Hampaiden pinta ei ole ikenen läheltä tasainen vaan kovan massan peitossa. Pahimmassa tapauksessa koko hammas on epätasainen ja hammaskiven peitossa. Erityisesti takahampaissa on hammaskiveä.

Jos hammaskiveä on paljon, on syytä ottaa yhteyttä eläinlääkäriin. Eläinlääkäri voi poistaa lemmikiltäsi hammaskiven ja neuvoo sinua hammaskiven ehkäisyssä. Suuri määrä hammaskiveä voi aiheuttaa koirasi hampaisiin suuria vaurioita. Lopulta hammas ei enää kestä ja heiluva hammas täytyy irrottaa eläinlääkärin vastaanotolla.

Pahanhajuinen hengitys

Pahanhajuinen hengitys on yksi viesti hammasongelmista. Kun hammaskivi työntyy ikenen alle, alkaa koiran hengitys muuttua pahanhajuiseksi ikenen tulehtuessa. Terve ien on kauniin vaaleanpunainen, tulehtunut ien on tummemman punainen ja vuotaa helposti verta. Pitämällä huolta suuhygieniasta voi koiran pahanhajuinen hengitys helpottaa.

Heiluvat pysyvät hampaat

Heiluvat hampaat ovat viesti pidemmälle ehtineestä hoitamattomasta ientulehduksesta. Heiluvat hampaat tulee poistaa eläinlääkärin toimesta.

Katkenneet tai haljenneet hampaat

Katkennut tai haljennut hammas saatetaan joutua poistamaan eläinlääkärin vastaanotolla. Lieviä vaurioita kärsineitä hampaita ei välttämättä tarvitse poistaa. Jos huomaat koirallasi katkenneen hampaan ja se aiheuttaa koiralle kipua, varaa aika eläinlääkärille.