Mainoksia

banner

Ripulointi

Ripulin syynä voi olla sopimaton ruoka, virus tai äkillinen ruokavalion muutos. Ripulin tarkoitus on viedä sopimattomat aineet pois elimistöstä. Ripulisen vatsa on kipeä.

Ripulin hoito

Eläimen nesteensaannista on huolehdittava, vesikuppi pitää olla tarjolla. Kissan nesteentarve on noin 0.5 dl/kg/vrk. Apteekista on saatavilla maitohappobakteerivalmisteita mahan ja suolen toiminnan tasapainoittamiseen. Ruokinnan tulisi olla kevyttä. Suositeltavaa on ensisijaisesti antaa suolistohäiriön hoitoon suunniteltua erikoisruokavaliota joita saa eläinlääkäriasemilta ja apteekeista. Esimerkiksi keitetty kala kuten pakastesei tai keitetty nahaton kana soveltuvat myös oksentelevan kissan ruoaksi. Ruokaa tulisi antaa pieninä annoksina. Kun ripulointi lakkaa voi ryhtyä vähitellen siirtymään takaisin normaaliin ruokavalioon. Kissan ruokinnasta on huolehdittava, sillä kissa ei saa paastota pitkään. Kissan maksa ei kestä yli vuorokauden kestävää pitkää paastoa.

Koska ripulissa elimistön neste- ja suolatasapaino järkkyy, on syytä huolehtia niiden ennalleen palautumisesta. Juomaveteen voi sekoittaa elektrolyyttivalmistetta, jota saa apteekeista ilman reseptiä. Tällöin on hyvä pitää myös toinen vesikuppi tarjolla, sillä kaikki kissat eivät suostu juomaan elektrolyyttivalmistetta sisältävää vettä.

Koska on syytä huolestua

Jos ripuli on vakava ja se jatkuu yli vuorokauden tai jos ripulissa on verta, eläimellä on kuume tai jos eläin on apaattinen, on syytä kääntyä eläinlääkärin puoleen.