Mainoksia

banner

Oksentelu

Kun kissa oksentaa

Kissan oksentelu voi johtua esimerkiksi siitä, että se on syönyt jotain sopimatonta. Kissat voivat myös oksentaa karvapalloja, jotka ovat joutuneet suolistoon kissan nuollessa itseään. Myös oksenteluja vakavammista syistä, kuten vierasesineiden aiheuttamista tukoksista tavataan, tämä on kuitenkin harvinaisempaa. Oksentelevan kissan matohäädöstä on huolehdittava, sillä sisäloiset voivat aiheuttaa oksentelua.

Oksentelun hoito

Eläimen nesteensaannista on huolehdittava, vesikuppi pitää olla tarjolla. Kissan nesteentarve on noin 0.5 dl/kg/vrk. Apteekista on saatavilla kivennäis- ja maitohappobakteerivalmisteita mahan ja suolen toiminnan tasapainoittamiseen. Ruokinnan tulisi olla kevyttä. Ensisijaisesti suosittelen antamaan suolistohäiriöstä kärsivän kissan ruokavaliota, jota saa eläinlääkäriasemilta ja apteekeista. Myös keitetty kala kuten pakastesei tai keitetty nahaton kana soveltuvat oksentelevan kissan ruoaksi. Ruokaa tulisi antaa pieninä annoksina. Kun kevyt ruoka pysyy kissan sisällä, voi ryhtyä vähitellen siirtymään takaisin normaaliin ruokaan. Kissan ruokinnasta on huolehdittava, sillä kissa ei saa paastota pitkään. Kissan maksa ei kestä yli vuorokauden kestävää pitkää paastoa.

Koska on syytä huolestua

Jos eläin oksentelee hälyttävän usein tai voimakkaasti, on syytä huolestua, sillä kovasta oksentelusta kissa voi joutua kuivumistilaan. Pienen kissanpennun ollessa kyseessä on oltava erityisen tarkka, sillä pentu kuivuu hyvin nopeasti. Jos eläimellä on muita oireita oksentamisen yhteydessä, esimerkiksi jos eläin on erityisen uupunut tai horjuu tai on poissaoleva, on syytä hakeutua eläinlääkärin vastaanotolle.

Oksennuksen ulkonäköä on syytä tarkkailla. On hyvä jos eläinlääkärille soitettaessa tai eläinlääkärillä käytäessä pystyy kuvailemaan minkälaista oksennus on, onko verta, minkä väristä, onko litkua vai kokkareista.