Mainoksia

banner

Tietoa kissan hankinnasta

IMG_1961

MINULLEKO KISSA?

Rotukissa vai maatiaiskissa

Suurin osa Suomen kissoista on maatiais- eli kotikissoja. Maatiaiskissat sopivat hyvin perhekissoiksi. Jotkut rotukissat ovat herkempiä tietyille periytyville sairauksille. Jos hankit rotukissan, ota selvää kulkeeko rodussa perinnöllisiä vikoja. Tiukasti sisäsiitetty rotukissa on maatiaskissaa herkempi sairauksille.

Yksi vai kaksi kissaa?

Vietätkö paljon aikaa kotona, vai joutuuko kissa olemaan yksin? Jos aikataulusi on kiireinen, saattaa kahden kissan hankkiminen olla parempi ratkaisu. Kissan paras ystävä on aina lajitoveri. Pidä mielessä, että kahden kissan hankinnassa myös kulut ovat kaksinkertaiset.

Mihin tulee varautua kissaa hankkiessa

Kissa ei ole ilmainen, vaikka saisitkin sen tuttavaltasi maksutta. Eikä kulut jää ruokaan ja kissanhiekkaan. Kissan tulee olla rokotettu. Mahdollinen sterilaatio ja kastraatio maksavat. Ennaltakäteen et voi tietää, mitä eläinlääkärikulut tulevat maksamaan, jos kissasi rupeaa sairastelemaan. Jos narttukissaasi ei ole leikattu, ja se käy ulkona tapaamassa muita kissoja, todennäköistä on, että se ennemmin tai myöhemmin se saa pentuja. Tällöin hoidettavana ei ole vaan yksi kissa, vaan kokonainen lauma kissoja.

Kissan hankinnan esteitä

Ennen kissan ostoa tulee varmistaa ettei hankinnalle ole esteitä. Perheenjäsenen tai omistajan allergia on este kissan hankinnalle. Kissapöly on melko voimakas allergeeni ja kissa-allergiat ovat yleisiä. Toinen este voi olla se, ettei kaikki perheenjäsenet halua kissaa. Koko perheen suostumus tarvitaan, jotta kissan olisi mukava saapua uuteen kotiinsa.

Pentu vai aikuinen kissa?

Kissanpentu tottuu helposti uusiin asioihin ja talon tavoille, kun taas vanhemman kissan sopeutuminen vie enemmän aikaa. Aikuisen kissan hankkiminen voi kuitenkin olla pelastus kodittomalle kissalle. Eläinsuojeluyhdistykseltä saat lisätietoja kodittoman lemmikin hankinnasta.

Mistä hankin kissan?

Yleensä maatiaiskissa hankitaan tutuilta tai lehti-ilmoitusten perusteelta. Eläinsuojeluyhdistys neuvoo sinua kodittoman aikuisen tai pentukissan hankkimisessa. Rotukissan löytää tutustumalla alan lehtiin, joissa on yhteystietoja ja ilmoituksia, tai tutustumalla rotukissan kasvattajiin kissanäyttelyssä.