Mainoksia

banner

Ylipaino

Ylipaino on tavallisin lemmikkien ruokinnallinen ongelma. Syynä on useimmiten liikaruokinta yhdistettynä vähäiseen liikuntaan. Kaloreita saadaan enemmän kuin niitä kuluu. Useimmiten lemmikki saa liian rasvaista ruokaa ja lisäksi makupaloja.

Lemmikkien leikkauttaminen eli kastraatio ja sterilisaatio altistavat ylipainolle. Myös hidas aineenvaihdunta ja liikunnan vähyys altistavat ylipainolle. Jotkin sairaudet voivat altistaa ylipainolle. Tällaisia sairauksia ovat muun muassa kilpirauhasen vajaatoiminta tai lääkitykset kuten kortisonin pitkäaikainen annostelu. 

Ylipaino altistaa vakaville sairauksille ja elämänlaatu kärsii ylipainon seurauksena. Sairauksia, jotka voivat olla seurausta ylipainosta ovat sokeritauti eli diabetes mellitus, nivelrikko, selän välilevyjen rasitus ja hengitysvaikeudet. Elämänlaatu kärsii koska ylipainoinen lemmikki ei jaksa liikkua tai leikkiä. Vakavasti ylipainoinen ei edes ylety hoitamaan itseään. 

Lemmikin lihavuuskuntoa tulee tarkkailla. Normaalipainoisella lemmikillä kylkiluut voi helposti käsin tunnustelemalla laskea, ylipainoisella se on vaikeaa.  Kysy ammattilaisen mielipidettä, mikäli et ole varma lemmikkisi lihavuudesta. Rotujen välillä esiintyy runsaasti eroja lihavuuskunnossa. Kevyempään senioriruokaan siirrytään riittävän ajoissa ja huolehditaan riittävästä liikunnasta. Jos lemmikki lihoaa, siirrytään ruoka-aikoihin vapaan ruokinnan sijasta, ja vähennetään annettavan ruoan määrää. Makupaloja tulee antaa harkiten. Painoa seurataan säännöllisesti.

Mikäli lemmikkiä halutaan laihduttaa on hoitoon sitouduttava. Helpointa laihdutus on  erityisruokavalioiden avulla (eläinlääkäriasemilta). Muita makupaloja kuin erityisruokavaliota ei saa antaa. Painoa tarkkaillaan viikoittain ja kirjataan paino ylös. Painonpudotus on syytä tehdä hitaasti, esim. 1-2% kokonaispainosta viikoittain. Erityisesti kissoja ei saa laihduttaa liian nopeaan. Kissan nopea laihdutus voi altistaa maksan rasvoittumiselle.