Mainoksia

banner

Ravinnon tarve

Mihin kissa tarvitsee ravintoa?

On syytä kerrata mihin kaikkeen kissa tarvitsee ravintoa. Kissa tarvitsee ravintoa tietenkin kasvuun ja päivittäisen energiantarpeen tyydyttämiseen. Lisääntyminen on paljon energiaavievä tapahtuma. Mutta kissa tarvitsee ravintoa myös henkiseen ja fyysiseen terveyteen sekä aktiivisuuteen. Epätasapainoinen ravinto heijastuu puutostiloina, jotka saattavat olla selkeästi näkyviä, esimerkiksi iho-ongelmat, tai piilevinä, jolloin tiettyjen ravintoaineiden vajaus voi liittyä puolustuskyvyn heikkenemiseen.

Ravinnontarpeeseen vaikuttavat monet tekijät

Ravinnontarve vaihtelee kissakohtaisesti. Vanhan kissan tulisi syödä toisenlaista ruokaa kuin nuoren. Ulkona vapaasti liikkuva kissa tarvitsee toisenlaista ruokaa kuin sisäkissa. Toiset kissat ovat nirsompia kuin toiset. Kylmässä ulkona viihtyvä kissa tarvitsee ehkä energiapitoisempaa ruokaa kuin sisällä lämpimässä loikoileva kissa. Silti jokaisen kissan tulisi saada juuri sille tarpeelliset ravintoaineet.

Miksi kissa on ehdoton lihansyöjä?

Kissa on ehdoton lihansyöjä. Kissa pitää lihan mausta. Kissa tarvitsee mm. koiraa enemmän proteiineja. Ehdottoman lihansyöjän kissasta tekee esimerkiksi se, että kissan ravinnossa tulee olla arginiinia. Arginiini on välttämätön aminohappo. Kissan arginiinin tarve on korostunut. Kissa tarvitsee myös tauriinia, sillä kissoilla on rajoittunut kyky muodostaa tauriinia elimistössään. Tauriinia on riittävästi vain eläinperäisessä ravinnossa. Kissan ruoassa pitää olla eläinperäisiä rasvoja, niitä kissa tarvitsee välttämättä. Täytyy pitää mielessä, ettei kissa siedä runsaasti hiilihydraatteja sisältävää ravintoa. Esimerkiksi sokerit ovat hiilihydraatteja. Kissa ei pysty syntetisoimaan beetakaroteenista A- vitamiinia, jota sen on saatava se eläinperäisestä ruoasta.

Mitä tasapainoinen ravinto sisältää?

Tasapainoisessa ravinnossa on ravinteita oikea määrä. Kukin ravinne on oikeassa suhteessa energiasisältöön verrattuna. Lisäksi tietyillä ravintoaineilla on tarkka suhde toisiinsa nähden. Jos suhdetta ei noudata, voi se johtaa epätasapainoon, joka voi näkyä heikentyneenä terveydentilana. Ravintoaineen puutteen lisäksi on otettava huomioon sen mahdollinen ylimäärä, joka myös vaikuttaa haitallisesti. Ravintoaineiden määrän lisäksi on aina muistettava niiden sulavuus eli se, miten kissa pystyy käyttämään ravintoaineet hyväkseen. Kissan tulee saada kaikki tarvitsemansa ravintoaineet siitä määrästä ruokaa, mitä se jaksaa syödä.

Kissa tarvitsee erityisesti rasvaa ja valkuaisaineita eli proteiineja. Tämän lisäksi on taattava riittävä vitamiinien ja kivennäisaineiden saanti. Rasva on välttämätön ravintoaine, jossa on energiaa erittäin tiiviissä muodossa (9,40 kcal/g). Rasva varastoituu rasvakudokseen. Valkuaisaineet rakentuvat aminohapoista, joita on kaksikymmentä erilaista. Aminohapot muodostavat polypeptidejä, jotka muodostavat proteiineja. Elimistön eri kudokset rakentuvat paljolti proteiineista. Hiilihydraatteja ovat yksinkertaiset sokerit (glukoosi, galaktoosi, mannoosi, fruktoosi, riboosi), disakkaridit (laktoosi, sakkaroosi) ja polysakkaridit (tärkkelys, glykogeeni). Kissa ei välttämättä tarvitse hiilihydraatteja ravinnossaan. Vaikka meistä ihmisistä sokeri maistuu hyvälle, ei kissa välitä siitä maun puolesta, kuten muistakaan hiilihydraateista.

Miksi rasvat ovat välttämättömiä?

Rasva sisältää välttämättömiä rasvahappoja, jotka ovat tärkeitä ihon ja turkin terveydelle sekä munuaisten toiminnalle. Välttämättömien rasvahappojen puute johtaa huonoon karvalaatuun. Karva on kuivaa ja se irtoaa helposti. Välttämättömät rasvahapot toimivat elimistössä tärkeissä tehtävissä, mm. rasvaliukoisten vitamiinien kantajina. Välttämättömiä rasvahappoja ovat linoleenihappo ja arakinodihappo. Kissan on saatava näitä, sillä se ei pysty syntetisoimaan niitä elimistössään.

Miksi kissa ei voi elää ilman proteiineja?

Kaikki proteiinit ovat tärkeitä sisältämiensä aminohappojen vuoksi. Kaikki aminohapot ovat tärkeitä. Erityisesti kissa tarvitsee välttämättömiä aminohappoja, joita kissa ei pysty muodostamaan elimistössään. Kissalle välttämättömiä aminohappoja ovat arginiini, histidiini, isoleusiini, leusiini, lysiini, metioniini, kysteiini, fenyylialaniini, tyrosiini, treoniini, tryptofaani , valiini ja tauriini. Koska proteiinit vaikuttavat todella suureen osaan koko elimistössä ja elimistö käytännössä rakentuu niistä, ei ilman niitä voi yksinkertaisesti tulla toimeen.

Valkuaisaineiden puute voi aiheuttaa karkean karvan, ihovaurioita ja apaattisuutta. Valkuaisen energiamäärä on n.5,7 kcal/g.

Hiilihydraateista

Kissat eivät välttämättä tarvitse hiilihydraatteja ravinnossaan, mutta käyttävät niitä energianlähteenään.

Kuidut

Liukenemattomat kuidut vaikuttavat lähinnä kissan ulosteen koostumukseen. Ne ovat tärkeitä ummetuksen ehkäisyssä. Liukenevista kuiduista paksusuolen bakteerit muodostavat hyödyllisiä rasvahappoja.

Vesi

Vettä tulee kissalle olla aina tarjolla. Vettä kissa saa juomalla, ravinnosta ja aineenvaihdunnan tuotteena. Kissan veden tarve on noin 1/2 dl/kg/vrk aineenvaihdunnallisesta tilanteesta riippuen.