Mainoksia

banner

Kastraatio ja sterilisaatio, "leikkauttaminen"

Narttukissan sterilisaatio

Narttukissan sterilisaatiossa kissalta poistetaan munasarjat ja yleensä myös osa kohtua. Sterilisaation jälkeen narttukissa ei tule enää kiimaan, eikä voi saada jälkeläisiä. Sterilisaatiota varten kissan tulisi olla noin 8 kk ikäinen, leikkausajankohta esimerkiksi ensimmäisen kiiman jälkeen. Kissan voi toki leikkauttaa myöhemminkin. Vaihtoehto sterilisaatiolle on eläinlääkärin määräämät ehkäisypillerit. Ehkäisypillereillä on tosin mahdollisia haittavaikutuksia, joista eläinlääkäri kertoo sinulle.

Miksi sterilisaatio

Jos narttukissa käy ulkona ja tapaa muita kissoja, tulee se luonnollisesti tiineeksi ja voi saada jopa kaksi pentuetta vuodessa. Näin suurelle määrälle pentuja on vaikea löytää hyvää kotia ja se on narttukissalle raskasta. Jos kissa on sisällä, mouruaa se kiiman aikaan urosten perään ja on ärtynyt. Sterilisoitu kissa ei saa niin helposti kohtutulehdusta kuin leikkaamaton kissa.

Uroskissan kastraatio

Kissan kastraatiossa poistetaan kissalta kivekset. Kissa ei voi tämän jälkeen saada jälkeläisiä. Uroskissan tulisi olla noin 8 kk:n ikäinen kastraatiota varten. Kissa voidaan leikata aikaisemmin tai myöhemminkin, uroskissa voidaan leikata kun se on saavuttanut sukukypsyyden. Kissan käyttäytyminen kertoo sukukypsyyden saavuttamisesta. Sukukypsä uroskissa alkaa merkitsemään reviiriään virtsajäljin ja mouruamaan.

Miksi kastraatio?

Kastroidulta uroskissalta häviää yleensä häiriökäyttäytyminen, mouruaminen ja virtsailu loppuu. Uroskissa pysyy paremmin pihapiirissä, eikä ole niin ärhäkkä tappelemaan muiden urosten kanssa.

Lihominen

Sterilisoidut ja kastroidut lemmikit lihovat muita herkemmin. Voi olla että joudut antamaan kissallesi säännöstellysti ruokaa normaalin vapaan tarjonnan sijasta.