Mainoksia

banner

Hampaiden hoito

 Kissan hampaista on syytä pitää hyvää huolta. Kissojen hammaskivi on yleinen ongelma, etenkin jos on kyseessä vanhempi kissa.

Hampaat on pidettävä puhtaina

Hammaskiveä voi ehkäistä monin keinoin. Kissoille on myytävänä hammasharjoja ja mukavan makuisia hammastahnoja. Kissa täytyy totuttaa hammasharjaan. Tämä tapahtuu harjaamalla vain vähän kerrallaan ja palkitsemalla kissa harjauksen jälkeen. Jos kissa ei tunnu välittävän hammasharjasta, pureksii sitä vimmatusti, eikä harjaamisesta tule mitään, omistaja voi kokeilla sormiharjaa, joka on erityisesti lemmikeille valmistettu. Kissalle on hyvä antaa välillä sitkeä lihapala purtavaksi. Markkinoilla on myös ruokaa, joka on kehitetty hammaskiveä vastaan. Ruokaa on saatavilla vain eläinlääkärin vastaanotoilta. Juttele vaihtoehdosta eläinlääkärisi kanssa.

Hammaskivi

Hammaskiveä kehittyy erityisesti vanheneville kissoille. Ne hampaat, jotka nuorena vielä kiiltelivät hohtavan valkoisina, ovat nyt ikenen läheltä kellertävät. Hampaiden pinta ei ole ikenen läheltä tasainen, vaan kovan massan peitossa. Pahimmassa tapauksessa koko hammas on epätasainen ja hammaskiven peitossa. Erityisesti takahampaissa on hammaskiveä.

Jos hammaskiveä on paljon on syytä ottaa yhteyttä eläinlääkäriin. Eläinlääkäri voi poistaa lemmikiltäsi hammaskiven ja neuvoo sinua hammaskiven ehkäisyssä. Suuri määrä hammaskiveä voi aiheuttaa kissasi hampaisiin suuria vaurioita. Lopulta hammas ei enää kestä ja heiluva hammas täytyy irrottaa eläinlääkärin vastaanotolla.

Pahanhajuinen hengitys

Pahanhajuinen hengitys on yksi viesti hammasongelmista. Pitämällä huolta suuhygieniasta voi kissan pahanhajuinen hengitys helpottaa. Pahanhajuinen hengitys voi olla seurausta monesta muustakin tekijästä. Esimerkiksi tulehdus suussa voi aiheuttaa pahanhajuisen hengityksen.

Heiluvat pysyvät hampaat

Heiluvat hampaat ovat viesti pidemmälle ehtineestä hoitamattomasta ientulehduksesta. Heiluvat hampaat tulee poistaa eläinlääkärin toimesta.

Katkenneet tai haljenneet hampaat

Katkennut tai haljennut hammas  voidaan tarvittaessa poistaa eläinlääkärin vastaanotolla.  Näin menetellään jos vaurioituneesta hampaasta on lemmikille haittaa. Lievien vaurioiden takia ei hammasta yleensä poisteta. Jos huomaat kissallasi katkenneen hampaan, varaa aika eläinlääkärille.

Maitohampaat

Maitohampaat irtoavat kun pysyvät hampaat alkavat työntyä esiin. Hampaat voivat vaihtua omistajan sitä huomaamatta. Jos maitohampaiden irtoamisessa tai hampaiden kasvussa on ongelmia, kannattaa niistä neuvotella eläinlääkärin kanssa.