Mainoksia

banner

Ongelmatilanteita koiran synnytyksessä

Omistajan on syytä varautua etukäteen koiran synnytykseen. Eläinlääkärin numero on hyvä olla näkyvillä hätätilanteiden varalta, esimerkiksi jääkaapin ovessa. Aihetta paniikkiin ei kuitenkaan ole, sillä nartut ovat synnytyksissään yksilöllisiä. Eläinlääkäriin tulee ottaa kuitenkin yhteyttä mieluummin liian aikaisin kuin liian myöhään. Ohessa ohjeita omistajille ongelmatilanteiden varalle:

 
Poltteet ovat alkaneet, mutta pentu ei synny

 Pennun tulisi syntyä kun kunnollisia selvästi havaittavia poltteita on ollut 30-60 min ajan. Mikäli poltteita on ollut jo tunnin, eikä pentua ole syntynyt, tulee ottaa yhteyttä eläinlääkäriin.

 Osa pennuista on vielä syntymättä

Omistaja voi epäillä synnytyksen olevan edelleen käynnissä, mikäli emo on edelleen levoton ja läähättää ja osa pennuista on jo syntynyt. Mikäli seuraavaa pentua ei ala kuulua 4 tunnin kuluttua edellisen syntymästä, tulee ottaa yhteyttä eläinlääkäriin tarkistusta varten. Usein ensimmäiset pennut syntyvät nopeasti toistensa perään, mutta viimeisellä pennulla voi todella kestää neljäkin tuntia syntyä.

 Nartulla ei ole kunnon poltteita

 Koiran synnytyksen epäillään käynnistyneen, esimerkiksi narttu on levoton ja läähättää, mutta poltteet ovat epäsäännöllisiä tai heikkoja. Mikäli pennut eivät ole syntyneet viimeistään 1 ½  tunnin sisällä, ottakaa yhteyttä eläinlääkäriin.

 Emä ei riko sikiöpussia

 Tällöin omistajan on nopeasti rikottava sikiöpussi. Tämän jälkeen pentu kuivataan puhtaalla pyyhkeellä. Napanuora katkaistaan puhtailla saksilla siten, että napanuoraa jää jäljelle kunnon pätkä. Napanuoraa ei saa katkaista aivan tyvestä, sillä napanuorassa on paljon verta, jota pentu tarvitsee. Mikäli napanuora vuotaa runsaasti verta katkaisun jälkeen, tulee vuoto tyrehdyttää. Napanuoraa voidaan painaa esimerkiksi puhtaalla kuitutaitoksella tai siihen voidaan laittaa puhtaat pihdit muutamaksi minuutiksi. Napanuoraa ei kokonaan poisteta tai solmita, se tippuu itsestään muutaman päivän kuluessa.

 Voimakas verenvuoto

 Synnytyksen yhteydessä tulee aina jonkin verran verta, mutta mikäli verta tulee ennen pennun syntymää ja pentua ei vaan kuulu, on mahdollista että istukka on irronnut jo. Ottakaa yhteyttä eläinlääkäriin.

 Sikiövedet ovat jo tulleet, pentu ei vaan synny

 Kun synnytyksen yhteydessä sikiövesi on jo tullut emättimestä, mutta pentu ei synny, voi kyseessä olla esimerkiksi synnytyskanavaan ahtautunut tai väärässä asennossa syntyvä pentu. Ottakaa yhteyttä eläinlääkäriin.

 Emo ei hyväksy pentujaan

 Tämä voi käydä helposti ensi kertaa synnyttävälle nartulle tai keisarinleikatulle nartulle. Tällöin pennut kannattaa itse laittaa nisille kun narttu on rauhoittunut sen verran, että pysyy paikallaan. Ternimaidon saanti on tärkeää, ja pentujen olisi syytä saada ternimaito mahdollisimman pian syntymästä. Lisäksi imettäminen aikaansaa maitohormonin erityksen, joka auttaa äidinvaiston aikaansaamisessa. Keisarinleikatulla nartulla voi olla myös kipua, joten kipulääkityksestä on huolehdittava. On todella tärkeää, että emo tottuu pentuihin. Tämä muun muassa siksi, että orpopentujen hoitaminen on omistajalle erittäin työlästä. Emo voidaan laittaa sopivan kokoiseen pentulaatikkoon, josta se ei heti pääse pentuja pakoon. Omistajan on kuitenkin seurattava, ettei narttu vahingoita pentuja.

 Maitoa ei tule nisistä

Maidon laskeutumiseen vaikuttaa hormoni, oksitosiini. Mikäli oksitosiinia ei erity tarpeeksi, voi olla ettei maito laskeudu utareisiin. Pennut kannattaa laittaa nisille imemään, vaikkei maitoa olisi heti tullut. Nartun tulee saada olla rauhallisessa paikassa.Ternimaidon saanti on tärkeää, joten mikäli nämä toimet eivät auta, ottakaa yhteyttä eläinlääkäriin mahdollista hormoni-injektiota varten. Joskus harvemmin käy niin, ettei emon maitorauhanen vielä eritäkään maitoa. Tällöin pennuille tulee antaa emokoiran maidon korviketta. On huomattava, etteivät pennut selviä kovin kauaa ilman maitoa, joten omistajan on syytä toimia heti, mikäli maitoa ei ala tulemaan. Joskus emon maidon eritys alkaa muutaman päivän päästä. Tämän vuoksi pentujen ruokkimisessakaan ei kannata heti luovuttaa. Erityisesti keisarinleikatuilla nartuilla voi olla ongelmia maidonerityksen kanssa.