Mainoksia

banner

Ulkoloisten häätö

Kun koira raapii

Koiran raapiessa turkkiaan vimmalla omistajalle tulee ensinnä mieleen, että sillä on täitä tai kirppuja. Näin asia voi toki olla, mutta ihon kutina voi johtua muustakin syystä. Esimerkiksi allergisen koiran iho voi olla todella kutiava. Ihon raapiminen voi aiheuttaa ihon vauriotumista ja tulehtumista.

Mitä ovat ulkoloiset

Ulkoloiset elävät koiran iholla ja turkissa. Koiran yleisempiä ulkoloisia Suomessa ovat täit ja väiveet. Lämpimissä maissa riesana ovat useammin kirput, ja siellä ei taas täit ja väiveet ole kovin yleisiä.

Täit

Täi on 1,5- 1,7 mm pitkä hyönteinen. Täit aiheuttavat kutinaa, joka johtuu siitä että täit imevät verta. Täit munivat koiran turkkiin ja helpoin keino niiden etsinnässä on munien etsiminen. Munat ovat usein kiinnittyneenä tiukasti koiran karvan juureen. Myös itse täitä voi löytää koiran karvapeitteestä. Koiran turkkia haroessa kannattaa keskittyä etsimään täitä esimerkiksi korvan takaa. Korvan takana on tiheä karva, jossa täit viihtyvät. Apuna voi käyttää paperilappusta ja suurennuslasia, jolloin munien erottaminen hilseestä on helpompaa.

Mistä koira voi saada täitä?

Täitä koira saa helposti paikasta, jossa käy paljon muita koiria. Esimerkiksi koirapuisto on otollinen paikka täille levitä eläimestä toiseen. Täi säilyy hengissä muutaman päivän ilman isäntäeläintä. Täitartunnan voi saada myös huonosti puhdistetuista trimmausvälineistä.

Miten päästä täistä eroon?

Onneksi täistä on helppo päästä eroon.Apteekissa on myytävänä lääkesuihketta ja paikallisvaleluliuosta. Tavallisesti yksi käsittelykerta on riittävä. Markkinoilla on myös ennaltaehkäiseviä valmisteita, jotka pitävät täit loitolla.

Jos koiralla on muita oireita tai paljon täitä

Jos koiralla on paljon täitä, voivat ne imeä huomattavan määrän lemmikin verta. Jos eläimellä on anemian merkkejä, kuten vaalentuneet limakalvot, heikkous ja uneliaisuus, on syytä kääntyä eläinlääkärin puoleen. Jos koiralla on lisäksi puutiaisia tai kirppuja, on tilanne tietysti vielä hankalampi, sillä silloin koira menettää verta vielä enemmän.

Koiran täit eivät tartu ihmiseen

On helpottavaa tietää, etteivät koiran täit tartu ihmiseen.

Väiveet

Koiran väive on on kellertävä 1½ - 2 mm mittainen hyönteinen. Väive on selvästi täitä harvinaisempi ulkoloinen koiralla. Väive aiheuttaa täitä kovemman kutinan. Rapsuttaessaan koira voi saada iho-vaurioita. Väiveestä pääsee eroon samalla tavoin kuin täistä.

Kapi

Koiran kapi aiheuttaa kutinaa. Kapin aiheuttavat syyhypunkit. Kapin oireita ovat kutinan lisäksi karvattomat laikut ja punoittava iho. Karvanlähtö jatkuu mikäli kapia ei hoideta. Kapia sairastavan koiran iho on altis bakteeritulehduksille.

Jos epäilet kapia, ota yhteyttä eläinlääkäriin.

Punkit

Suomessa tavataan koiralla puutiasta ja ruskeaa koirapunkkia. Koira saa puutiaisia heinikoista, joissa ne odottavat ohi kulkevaa eläintä. Punkit imevät verta ja paisuvat moninkertaiseksi ollessaan kiinnittyneenä koiraan. Puutiaiset levittävät monia tauteja, esimerkiksi borrelioosia. Ruskea koirapunkki on Afrikasta peräisin oleva punkkilaji, joka ei viihdy Suomen luonnossa. Ruskea koirapunkki elää sisätiloissa.

Punkki on helppo tunnistaa, se on pyöreän muotoinen pieni hämähäkkieläin kiinnittyneenä koiran ihoon. Muutaman vuorokauden kiinnittyneenä ollut punkki on jo paisunut suureksi palloksi. Kiinnittymätön punkki on pienen hämähäkin näköinen, tosin pyöreähkön muotoinen ja lyhytjalkainen.

Apua, koirallani on punkki

Hätä ei ole tämän näköinen. Punkin saa irti parhaiten punkkipihdeillä, joita saa muun muassa apteekeista. Punkki on syytä irrottaa heti kun sen huomaa. Jos ei ole punkkipihtejä käytettävissä, on punkki syytä irrottaa käsin tai pinsettien avulla. Punkkiin tulee tarttua aivan läheltä punkin päätä, lemmikin ihon vierestä. Ensisijaisesti kannattaa kuitenkin käyttää punkkipihtejä, sillä käsin puristettaessa punkista voi päästä taudinaiheuttajia koiraan. Enää ei suositella punkin tukehduttamista rasvan avulla. Punkki ei yleensä tukehdu, sillä sen hapenottoaukot eivät sijaitse pääosassa ja punkki tarvitsee hyvin vähän happea. Tukehduttamisesta ei lisäksi ole mitään hyötyä, sillä se ei helpota punkin irtoamista.

Miten ehkäistä punkkeja

Nykyään on markkinoilla valmisteita, jotka laitetaan lemmikin iholle ja ne häätävät punkit tiehensä. Apteekissa myydään myös punkkipantoja. Puutiaiset kannattaa ottaa huomioon, kun matkustaa sellaisella alueella, jossa niitä on paljon. Suomessa esimerkiksi Ahvenanmaalla ja saaristossa on paljon puutiaisia.

Korvapunkki

Korvapunkki on yleinen ulkoloinen koiralla. Se on 0.4 mm pitkä hyönteinen. Loinen elää koiran ulkokorvakäytävässä ja aiheuttaa voimakasta kutinaa. Tärkein tartuntareitti on suoraan eläimestä toiseen.  Kaikki talon lemmikit olisi siis syytä hoitaa samanaikaisesti.

Mistä tiedän, että koirallani on korvapunkkeja?

Koira ravistelee päätään ja raapii korvia. Punkit saavat aikaan kuivaa, murenevaa, punertavanruskeaa mönjää, joka näyttää kahvinporoilta. Punkit ovat pieniä ja jos et näe niitä, ei se välttämättä tarkoita etteikö koirallasi olisi korvapunkkeja.

Huomionarvoinen seikka on, että koiran korvien rapsuttelu voi johtua monesta eri syystä. Koiralla voi olla esimerkiksi bakteeritulehdus tai hiivasieni korvassa. Kutina voi johtua myös allergiasta.

Korvapunkin ehkäisy

Korvapunkin ehkäisyssä auttaa säännöllinen korvien puhdistus, jolloin korvapunkit eivät ehdi vallata koiran ulkokorvaa. Korvapuhdisteita myydään apteekeissa.

Korvapunkin hoito

Korvapunkista eroon auttaa eläinlääkäri. Korvapunkin hoitaminen on tärkeää, sillä jatkuvasta rapsuttamisesta voi seurata korvatulehdus.

Hilsepunkki

Hilsepunkki on harvinaisempi ulkoloinen. Lähinnä pennuilla voi joskus olla voimakasoireisempi hilsepunkkitartunta. Silloin iho hilseilee paikallisesti ja voimakkaasti.

Demodikoosi

Demodikoosin aiheuttaa sikaripunkki, joka kuuluu koiran turkin normaaliasukkeihin. Joskus sikaripunkit lisääntyvät koiran vastustuskyvyn ollessa heikko. Demodikoosia sairastavalla on karvattomia laikkuja. Jos sinulla on syytä epäillä koirallasi demodikoosia, ota yhteyttä eläinlääkäriin.

Kirput

Suomessa koiralla tavattavat kirput ovat yleensä vain vierailulla turkissa. Linnun, siilin tai oravan kirput voivat käväistä koiran turkissa, mutta huomaavat eivät jää loisimaan. Muissa maissa, kuten USA:ssa ja Iso-Britanniassa, kirput kuitenkin ovat erittäin yleisiä. Kirppuja on hankala hävittää, sillä ne voivat elää kuusi kuukauttakin isäntäeläimen ulkopuolella ilman ruokaa.

Kirppu on pieni, tummanruskea hyönteinen, jolla on voimakkaat, hyppimiseen soveltuvat jalat. Kirppu elää jopa 2 vuotta.

Jos epäilet että koirallasi on kirppuja ja sinusta tuntuu etteivät ne ole vain vierailulla turkissa, ota yhteyttä eläinlääkäriin, niin hän auttaa sinua eteenpäin.