Ravinnontarve
Mihin koira tarvitsee ravintoa?
Helposti unohtaa mihin kaikkeen ruokinta oikeasti vaikuttaa. Ostoskeskuksen hyllyltä valitsee helposti halvimman vaihtoehdon, sillä eroja koiranruokien välillä on vaikea havaita. Tai sitten koira saa viimeisimmän päivällisen rippeet ja puuroa kyytipojaksi. Jos koira sairastuu, ei yhteyttä ravinnon ja sairastumisen välillä nähdä. Tämä on aivan ymmärrettävää, pullottavathan kaupan hyllyt jos minkälaista tuotetta ja kaikkia mainostetaan erittäin terveellisiksi ja maittaviksi. Johan siitä menee koiranomistajan pää sekaisin. Eikä kotiruan antamisessa ole mitään väärää, päinvastoin, kotiruoka on hyvä vaihtoehto, jos se osataan tehdä oikein.
On syytä kerrata mihin kaikkeen koira tarvitsee ravintoa. Koira tarvitsee ravintoa tietenkin kasvuun ja päivittäisen energiantarpeen tyydyttämiseen. Lisääntyminen on paljon energiaavievä tapahtuma. Koira tarvitsee ravintoa myös henkiseen ja fyysiseen terveyteen sekä aktiivisuuteen. Epätasapainoinen ravinto heijastuu puutostiloina, jotka saattavat olla selkeästi näkyviä, esimerkiksi iho-ongelmat, tai piilevinä, jolloin tiettyjen ravintoaineiden vajaus voi liittyä puolustuskyvyn heikkenemiseen.
Ravinnontarpeeseen vaikuttavat monet tekijät
Ei ole itsestään selvää, minkälaista ruokaa tarjota koiralle, sillä ravinnontarve vaihtelee koirakohtaisesti. Vanhan koiran tulisi syödä toisenlaista ruokaa kuin nuoren, aktiivinen koira syö ravintokoostumukseltaan erilaista ruokaa kuin sohvalla makaava kotikoira. Toiset koirat ovat nirsompia kuin toiset. Kylmässä viihtyvä rekikoira syö erilaista ruokaa kuin lämpimässä viihtyvä tiibetinspanieli. Silti jokaisen koiran tulisi saada juuri sille tarpeelliset ravintoaineet.
Mitä tasapainoinen ravinto sisältää?
Tasapainoisessa ravinnossa on ravinteita oikea määrä. Kukin ravinne on oikeassa suhteessa energiasisältöön verrattuna. Koira ei saa lihota eikä laihtua syömällä sellaisen määrän ruokaa, josta se saa kaikki tarvitsemansa ravintoaineet. Lisäksi tietyillä ravintoaineilla on tarkka suhde toisiinsa nähden. Jos suhdetta ei noudata, voi se johtaa epätasapainoon, joka heijastuu heikentyneenä terveytenä. Ravintoaineen puutteen lisäksi on otettava huomioon sen mahdollinen ylimäärä, joka myös vaikuttaa haitallisesti. Ravintoaineiden määrän lisäksi on aina muistettava niiden sulavuus eli se, miten koira pystyy käyttämään ravintoaineet hyväkseen.
Koira tarvitsee rasvaa, valkuaisaineita ja hiilihydraatteja. Tämän lisäksi on taattava riittävä vitamiinien ja kivennäisaineiden saanti. Rasva on välttämätön ravintoaine, jossa on energiaa erittäin tiiviissä muodossa (9,40 kcal/g). Rasva varastoituu rasvakudokseen.Valkuaisaineet rakentuvat aminohapoista, joita on kaksikymmentä erilaista. Aminohapot muodostavat polypeptidejä, jotka muodostavat proteiineja. Elimistön eri kudokset rakentuvat paljolti proteiineista. Hiilihydraatit ovat nopea energianlähde. Hiilihydraatteja ovat yksinkertaiset sokerit (glukoosi, galaktoosi, mannoosi, fruktoosi, riboosi), disakkaridit (laktoosi, sakkaroosi) ja polysakkaridit (tärkkelys, glykogeeni). Kuidut ovat tärkeitä ruoan kululle koiran suolistossa.
Miksi rasvat ovat välttämättömiä?
Rasva sisältää välttämättömiä rasvahappoja, jotka ovat tärkeitä ihon ja turkin terveydelle sekä munuaisten toiminnalle. Lisääntyessä tarvitaan erityisen paljon välttämättömiä rasvahappoja. Välttämättömien rasvahappojen puute johtaa huonoon karvalaatuun. Karva on kuivaa ja se irtoaa helposti. Kukaan koiranomistaja ei erityisesti rakasta lattialla pyöriviä karvapallosia. Puute voi johtaa myös maksan rasvoittumiseen, anemiaan ja hedelmällisyyshäiriöihin. Välttämättömät rasvahapot toimivat elimistössä tärkeissä tehtävissä, mm. rasvaliukoisten vitamiinien kantajina. Välttämättömiä rasvahappoja ovat linoleenihappo ja arakinodihappo. Koiran on saatava näitä sillä se ei pysty syntetisoimaan niitä elimistössään.
Miksi koira ei voi elää ilman proteiineja?
Kaikki proteiinit ovat tärkeitä sisältämiensä aminohappojen vuoksi. Kaikki aminohapot ovat tärkeitä. Erityisesti koira tarvitsee välttämättömiä aminohappoja, joita koira ei pysty muodostamaan elimistössään. Koiralle välttämättömiä aminohappoja ovat arginiini, histidiini, isoleusiini, leusiini, lysiini, metioniini, kysteiini, fenyylialaniini, tyrosiini, treoniini, tryptofaani ja valiini. Koska proteiinit vaikuttavat todella suureen osaan koko elimistössä ja elimistö käytännössä rakentuu niistä, ei ilman proteiineja voi yksinkertaisesti tulla toimeen.
Valkuaisaineiden puute voi aiheuttaa karkean karvan, ihovaurioita ja apaattisuutta. Valkuaisen energiamäärä on 5,65 kcal/g ja valkuaisaineiden ylimäärä varastoidaan rasvana.
Hiilihydraateista
Koirat eivät välttämättä tarvitse hiilihydraatteja ravinnossaan, mutta käyttävät niitä energianlähteenään.
Kuidut
Liukenemattomat kuidut vaikuttavat lähinnä koiran ulosteen koostumukseen. Ne ovat tärkeitä ummetuksen ehkäisyssä. Liukenevista kuiduista paksusuolen bakteerit muodostavat hyödyllisiä rasvahappoja.
Tuhka
Tuhka eli hehkutusjäännöspitoisuus ilmoitetaan usein ruokapakkauksen kyljessä. Tuhkan määrä ei korreloi sen kanssa onko ruoka hyvää vai huonoa, paitsi jos se on poikkeuksellisen suuri eli yli 25% kuivapainosta.
Vesi
Vettä tulee koiralle olla aina tarjolla. Vettä koira saa juomalla, ravinnosta ja aineenvaihdunnan tuotteena. Koiran veden tarve on noin 1/2 dl/kg/vrk aineenvaihdunnallisesta tilanteesta riippuen. Koira menettää vettä keuhkojen kautta, läähättämällä, iholta (anturat), eritteiden mukana ja ulosteiden sekä virtsan muodossa.