Ksylitolimyrkytys
Koira on herkkä ksylitolimyrkytykselle ja sen vuoksi kaikki ksylitolia sisältävät ruoka-aineet tulee pitää poissa koiran ulottuvilta. Ksylitoli aiheuttaa koiran elimistössä veren sokeritason alenemisen eli hypoglykemian. Myrkytyksen aiheuttavan ksylitolin määrä on vaihteleva, koska se riippuu lemmikin painosta. Pienelle koiralle jo muutama ksylitolia sisältävä purukumityyny voi aiheuttaa myrkytyksen.
Mikäli koira on juuri syönyt ksylitolia:
1. Ensiapuna voidaan koira yrittää oksettaa. Katso ohjeet ensiapuosion kohdasta oksettaminen.
2. Tämän jälkeen koiralle annetaan sokeria. Sokeria tulee antaa runsaasti esim. 2-3 ruokalusikallista 10 kg koiralle. Sokeri on helpompi antaa siirapin tai hunajan muodossa, koska se voidaan laittaa huulille, josta koira sen itse nuolee. Jos koira ei itse nuole hunajaa/siirappia, voidaan sokeri liuottaa veteen ja antaa pienen ruiskun tai pipetin avulla suoraan suuhun.
3. Otetaan yhteyttä eläinlääkäriin. Eläinlääkärille lähtöä ei saa viivytellä.
4. Sokerin antoa jatketaan 20 min välein kunnes päästään eläinlääkäriin.
Mikäli koira on syönyt ksylitolia ja tapahtumasta on yli 30 min:
1. Koiralle annetaan sokeria. Sokeria tulee antaa runsaasti esim. 2-3 ruokalusikallista 10 kg koiralle. Sokeri on helpompi antaa esimerkiksi siirapin tai hunajan muodossa, koska se voidaan laittaa huulille, josta koira sen itse nuolee. Jos koira ei itse nuole hunajaa/siirappia, voidaan sokeri liuottaa veteen ja antaa pienen ruiskun tai pipetin avulla suoraan suuhun.
2. Otetaan yhteyttä eläinlääkäriin. Eläinlääkärille lähtöä ei saa viivytellä.
3. Sokerin antoa jatketaan 20 min välein kunnes päästään eläinlääkäriin.
Mikäli koira on syönyt ksylitolia ja on tajuton:
Mikäli koira on tajuton eikä pysty nielemään, ei pakolla kannata syöttää mitään tai oksettaa, vaan koira on saatava välittömästi eläinlääkäriin.