Mainoksia

banner

Kissanpennun hoito

Kissanpennun hoito

Kissanpentua harkitsevan on syytä jo hyvissä ajoin tutustua kissan hoitoon. Kissanpentu tarvitsee paljon huomiota ja aikaa, jotta siitä kehittyy tasapainoinen ja kesy aikuinen kissa. Tässä perusasioita kissanpentua hankkivalle.

Mitä tulisi hankkia kissaa varten?

- Kuljetuslaatikko. Kissa tarvitsee kuljetuslaatikon, joka on tarpeeksi suojaisa, muttei liian ilmatiivis. Kissoille suunnitellut kuljetuslaatikot ovat parhaita ja niitä on helppo kantaa.

- Hiekkalaatikko. Kissa tarvitsee hiekkalaatikon, johon se tekee tarpeensa. Osta myös kissanhiekkaa.

- Ruoka- ja juomakuppi.

- Lelut. Pentu tarvitsee leluja. Hyviä leluja saa eläinkaupoista.

- Harja. Kissa on hyvä totuttaa harjaamiseen pienestä pitäen, etenkin jos se on pitkäkarvainen.

- Kynsienteroituspölkky. Eläinkaupoissa myydään pölkkyjä, joihin kissa voi teroittaa kynsiään. Pentu on hyvä totuttaa teroittamaan kyntensä pölkkyyn, ei esimerkiksi tuolin jalkaan.

- Nukkumapaikka. Pennulla on hyvä olla oma nukkumapaikka, jossa on pehmeä alusta.

Kissanpentujen ruokinta

Emon maito on kissanpentujen pääasiallinen ravinto 5-6 viikon ikään saakka. Pennut osoittavat kiinnostusta emon ruokaan 2-3 viikon iässä. Emon maidosta vieroitettaessa kissanpennun tulee syödä penturuokaa riittävästi. Vieroitus emon maidosta tulisi tapahtua vähitellen. Kissanpennun luovutusikä uuteen kotiin vähintään pennun ollessa 12 viikon ikäinen.

Nopea kasvu vaatii paljon ruoalta. Tiivis ja maistuva penturuoka on hyvä ruoka pennuille, aikuisen kissan ruokaa pennut eivät jaksa syödä riittävästi. Lisäksi pentu oppii syömään useita pieniä annoksia kerrallaan. Kissanpentu on hyvä totuttaa erilaisiin ruokiin. Jos kissa on pentuna oppinut syömään sekä kuiva- että tölkkiruokaa, se suostuu syömään molempia myös vanhempana. Jos kissa joutuu myöhemmin syömään eläinlääkärin määräämiä erikoisruokia, ei ensireaktio välttämättä ole kieltäytyminen. Ruokien vaihtelussa tulee kuitenkin muistaa, että ruokien vaihdokset tulee tehdä vähitellen. Liian nopea ruokavalion muutos aiheuttaa helposti häiriöitä ruoansulatuskanavan toiminnassa.

Penturuoassa on runsaammin proteiineja ja rasvaa. Penturuoassa on tasapainoitettuna kivennäisaineita ja vitamiineja kasvavalle oikea määrä.

Kissanpennulle tulisi antaa 4-5 ateriaa vuorokaudessa vieroituksen aikaan. Purkkiruoan lisäksi voi kuivamuonaa olla jatkuvasti tarjolla. Penturuoka vaihdetaan aikuisten kissojen ylläpitoruokaan vähitellen 8-12 kk iässä.

Vesi

Raikasta vettä tulee kissalle olla aina tarjolla.

Sisäsiisteys

Pentua tarkkaillessa oppii nopeasti milloin sillä on hätä. Kun pentu etsii sopivaa paikkaa, nosta se hiekkalaatikkoon. Kissa raapii kissanhiekkaan kolon, johon se tekee tarpeensa. Kun kissa on tehnyt tarpeensa, sitä silitellään ja kehutaan. Kissa haluaa peitellä jälkensä, joten laatikolle opettaminen ei ole vaikeaa.

Ulosteet ja virtsasta pakkuuntuneet osat korjataan pois päivittäin pienellä lapiolla. Myös kissanhiekka vaihdetaan ja laatikko sekä lapio pestään säännöllisesti, riippuen kissalaatikon käyttäjämäärästä ja laatikon koosta.

Pennun ulkoilutus

Pentua ei tulisi ulkoiluttaa ennen kuin sillä on riittävä rokotussuoja. Ennen ulkoilua pentu totutetaan valjaisiin. Valjaat puetaan rauhallisin ottein ja kissaa silitellään ja kehutaan.

Kylvettäminen

Pentua ei tarvitse kylvettää, jos ei ole siihen tarvetta. Harjaaminen on kylvettämistä hyödyllisempää ihon hyvinvoinnille. Tahriintunut turkki voi vaatia pesua.

Kynsien leikkaaminen

Pennun kynsiä ei tarvitse leikata. Pennun kynnet pysyvät lyhyenä esimerkiksi raapimispuun ansiosta. Pentu kannattaa kuitenkin totuttaa tassujen ja kynsien käsittelyyn jo pienenä. Pennun kynnen saa esille painamalla varvasta hellästi.

Raapiminen

Älä anna pennun raapia tai purra itseäsi, lopeta leikki heti jos näin käy. Kissa oppii hyville tavoille, jos se huomaa, ettet jatka leikkiä, kun se raapii.

Maitohampaat

Maitohampaat irtoavat kun pysyvät hampaat alkavat työntyä esiin. Hampaat voivat vaihtua omistajan sitä huomaamatta. Jos maitohampaiden irtoamisessa tai hampaiden kasvussa on ongelmia, kannattaa niistä neuvotella eläinlääkärin kanssa.

Matohäätökuurit ja rokotukset

Katso kohdat kissan rokottaminen ja sisäloiset.